21 d’octubre 2010

El decreixement, una utopia ?

Serge Latouche, nascut a Vannes (Bretanya) el 12 de gener de 1940. Serge Latouche és economista i filòsof de formació; i antropòleg per experiència. Actualment exerceix de professor emèrit de Ciències Econòmiques a la Universitat de París-Sud (XI-Sceau/Orsay), fet que compagina amb la presidència de La Ligne d'Horizon i de l'Institut d'Estudis Econòmics i Socials pel Decreixement Sostenible.

Durant els últims vint-i-cinc anys, aquest "objetor del creixement" -tal com es defineix ell mateix- ha contribuit a la clarificació i la maduració del concepte al voltant del qual s'han fonamentat els nous moviments globals. Durant els anys setanta va passar llargues temporades a l'Àfrica occidental, on va anar madurant els seus pensaments, que van anar evolucionant de posicions marxistas a una crítica radical de la ideologia del "progrés" i el "desenvolupament", incloent-hi les versiones més d'esquerres.

Aquesta maduració personal el va encaminar, el 1981, a fundar amb Allain Caillé el MAUSS (Moviment AntiUtilitarista de les Ciències Socials) i la revista homònima. Entre la seva extensa obra, destaquen L'Occidentalisation du monde (La Découverte, 1989); La Planète des naufragés (La Découverte, 1991); L'Autre Afrique, entre don et marché (Albin Michel, 1998); Justice sans limites (Fayard, 2003), Survivre au développement (Mille et Une Nuits, 2004) i L'aposta pel decreixement: com sortir de l'imaginari dominant? (Icaria, 2008).

Malgrat que últimament comença a aparèixer, no és massa conegut al nostre territori. Tot i tenir un ampli reconeixement  segurament no interessa que prosperin idees com les que propugna el filòsof Latouche.

A continuació teniu una entrevista molt interessant amb un dels pares i pensador del decreixement.


2 comentaris:

  1. Iep!
    Molt bo! Ja l'havia vist, de fet el vaig fer servir per un treball!
    El que planteja sobre el preu afegit del transport es sorprenent.
    Si tinc temps avui, sino un d'aquests dies d'aquesta setmana penjo un article dels nostres amics del decreixement català. De fet la noia que l'ha escrit es la Laia, que ha vingut a fer una xerrada.

    Adrià

    ResponElimina
  2. PD:Ara que ho recordo, el video no està complert, hi ha una altre part!

    Adrià

    ResponElimina